Uspešne rešitve za zelene površine v Sloveniji: Spodbuda za zelene površine v Sloveniji

1

 

CASSINI Hackathon je povezal stotine hekerjev z geoprostorskimi informacijami iz opazovalnih podatkov Copernicus Earth in njihovih storitev in/ali tehnologij pozicioniranja Galileo in EGNOS. Dogodek je potekal od 18. do 20. junija v 10 evropskih državah z namenom razvijanja inovativnih rešitev, ki trajnostno izboljšujejo naše zelene površine na urbanih in podeželskih območjih. CASSINI Hackathon Slovenia organizira Space-SI, upravljavec prvega slovenskega mikro-satelita Nemo-HD.

 

Fragmentacija zelenih koridorjev povzroča številne avtomobilske nesreče, ki vključujejo živali, ter večanj prometa. Ta težava se lahko poslabša. »Bee cool let us pass the road« (Bodi kul in nam dovoli, da prečkamo cesto) je bila zmagovalna rešitev v Sloveniji in je inovativna rešitev za spoprijemanje s tem izzivom. »Bee cool let us pass the road« (Bodi kul in nam dovoli, da prečkamo cesto) uporablja satelitske podatke, ki pomagajo načrtovalcem, gradbenikom in upravljavcev zelenih površin, da ustvarijo zelene koridorje, da živali lahko neovirano prečkajo cesto iz ene strani urbanega območja na drugo. Tako lahko znižamo število poginulih živali in ohranjanje naravnih življenjskih prostorov.

 

Ne le, da je ekipa projekta »Bee cool let us pass the road« (Bodi kul in nam dovoli, da prečkamo cesto) ustvarila odlično rešitev za digitalizacijo zelenih površin, vendar je osvojila tudi denarno nagrado iz nagradnega sklada, vrednega 1000 evrov. Prihodnost zelenih površin v Sloveniji je svetla!

 

24. junija je 10 zmagovalcev iz vsake lokacije v živo predstavilo rešitve strokovni žiriji, ki je zmagovalcem postavila tudi vprašanja, preden je ocenila vsako ekipo. Tri zmagovalne ekipe so osvojile dodatnih 100 ur strokovnega mentorstva, ki jim je pomagalo pri razvoju njihovih idej. To so zmagovalci:

 

1. mesto: »Sportcasts« iz Nizozemske – aplikacija zagotavlja okoljske podatke v resničnem času, da prebivalci lažje načrtujejo svoje dejavnosti na prostem.

 

2. mesto: »Tree Count & Care« iz Češke republike – storitev, ki prepoznava trenutno stanje vseh dreves v mestu, kar omogoča lažjo in bolj učinkovito skrb za drevesa.

 

3. mesto: »Sandless« iz Francije – orodje, ki analizira pretekle satelitske slike drugih mest, kar pripomore k zaščiti podeželskih območij v mestih, ki se širijo.

 

Johanna Braun, svetovalka za inovacije in članica žirije CASSINI Hackathon, je čestitala vsem ekipam, ki so se predstavile na podelitvi nagrad. »Izjemno zanimivo je bilo poslušati tolikšno število podjetnikov, ki so strastni na področju digitalizacije zelenih površin. Hakatoni so edinstvena priložnost za ustvarjanje inovativnih rešitev v zelo kratkem času, za združevanje različnih profilov ljudi, ki iščejo rešitve za pomembne probleme – nekatere ekipe so se več kot očitno zelo dobro spoprijele s tem izzivom! Videla sem veliko potencialov med temi zmagovalci za ustvarjanje trajnostnih prostorskih izdelkov in storitev, ki jih bo mogoče tudi komercializirati. Čestitke vsem ekipam.«

 

To je le prvi korak za CASSINI Hackathone. Naslednji hekaton bo potekal od 5. do 7. novembra, povezal pa bo Arktiko z novimi prostorskimi tehnologijami EU. Več informacij bo na voljo na: https://hackathons.cassini.eu

 

Contact: 

https://www.facebook.com/SPACE-SI-122512327826999

 

ENDS