Kako lahko vesoljski podatki EU koristijo razvoju novih finačnih storitev?

1

 

Dogodek »Vesolje za finance« bo med 4. In 6. novembra 2022 potekal na spletu in lokalno na kar 10 lokacijah v Evropi.  V Sloveniji bo dogodek zasedel prostore na sedežu Tovarne podjemov v Mariboru. Hackathon je odlična priložnost za razvoj novih rešitev na področju financ, zavarovalništva in investicij, ki uporabljajo podatke iz evropskih vesoljskih programov ter prispevajo k trajnostnim in zelenim ciljem Evrope. Udeleženci bodo prejeli celovito tehnološko in poslovno podporo, da bo njihova ideja zaživela tudi v praksi.

 

Uporaba vesoljskih podatkov EU

Vesolje je tu – serija dogodkov CASSINI Hackathon udeležence poziva, da izkoristijo podatke, signale in informacije iz Vesoljskega programa EU, vključno s Copernicus, Galileo in EGNOS.  Udeleženci Hackathona bodo podatke pridobljene iz opazovanja Zemlje in tehnologije GNSS (Global navigation satellite system) uporabili za razvoj lastnih inovativnih rešitev za enega izmed treh izzivov:

 

  1. Omogočanje zelenih in trajnostnih naložb. Kako bi evropske vesoljske podatke, informacije in signale izkoristili za podporo trajnostnih in učinkovitih naložb? Iščemo orodja za podporo trajnostnih operacij, dekarbonizacijo in družbeno odgovorno vlaganje. 
  2. Oblikovanje finančnih orodij in tehnologij. Ta izziv zahteva oblikovanje rešitev za prihodnost zavarovalništva – ustvarjanje storitev in izdelkov za podporo sledljivosti, ocene škod in agilno zavarovalništvo. 
  3. Razvijanje globalne finančne inteligence. Pretok kupcev in blaga bi lahko izkoristili za pridobitev uporabnih podatkov za vlagatelje, zavarovalnice in vladne agencije ter za zniževanje tveganj njihovih odločitev. Kako bi vesoljske podatke EU uporabili za razvoj tržne inteligence?

 

Možnosti za hitro rastoče trge

 

Fiammetta Diani, vodja marketinga in inovacij EUSPA (Agencija Evropske unije za vesoljski program) komaj čaka, da vidi letošnje projekte:

 

 “4.  CASSINI Hackathon je vznemirljiva priložnost za evropske podjetnike. Vedno gre za izjemen dogodek. Veselim se novega vala idej. Vesoljski program EU in njegovi vodilni projekti Copernicus, Galileo in EGNOS ponujajo veliko možnosti za razvoj novih rešitev na področju zavarovalništva in financ. Integracija vesoljskih podatkov in digitalizacija sektorjev korakata z roko v roki, kar omogoča trajnostno vlaganje, oblikovanje novih in inovativnih finančnih orodij in tehnologij ter pridobivanje bolj točnih podatkov o trgu. Ker se pričakuje, da bo prav ta sektor do leta 2031 največ prispeval k svetovnim prihodkom od EO (Earth Observation), je res vznemirljivo področje za inovacije. Komaj čakamo, da vidimo, kako bodo udeleženci sprejeli izziv in izkoristili to edinstveno priložnost za sodelovanje z vesoljskimi tehnologijami EU.

 

Paketi nagrad

Najboljše uvrščeni na lokalnem nivoju prejmejo privlačen paket storitev Tovarne podjemov in njenih partnerjev, ki je namenjen nadaljnjemu razvoju ideje in posla. Najboljše na evropskem nivoju pa čaka še posebna nagrada v obliki mentorstva in poslovne podpore.

 

O Tovarni podjemov


Tovarna podjemov ambicioznim posameznikom in organizacijam pomaga pri zagonu in razvoju prebojnih poslovnih idej. Zastavljene cilje dosega z več kot 20-letnimi izkušnjami na področju izvedbe različnih podjetniški projektov ter široko mrežo povezav v domačem in mednarodnem prostoru. Med najbolj prepoznavne projekte spadata mednarodna konferenca Podim ter platforma Start:up Slovenija.

Prijave za 4. CASSINI Hackathon so zdaj odprte:
https://www.cassini.eu/hackathons/?mtm_campaign=4CH_PRESSWIRE&mtm_kwd=SI

 

– KONEC –

 

VEČ INFORMACIJ:

Kontaktni podatki [Urban Lapajne, [email protected], 041 372 418]

OPOMBE ZA UREDNIKE

1. Slovenska izvedba 4. CASSINI Hackathona bo potekala v Tovarni podjemov v Mariboru.