Πρωτοποριακές λύσεις για χώρους πρασίνου στην Κύπρο: Οι χώροι πρασίνου στην Κύπρο ενισχύονται

1

 

Το 1ο CASSINI Hackathon έφερε σε επαφή εκατοντάδες χάκερ με γεωχωρικές πληροφορίες από δεδομένα παρατήρησης της Γης του Copernicus και τις υπηρεσίες ή/και τεχνολογίες εντοπισμού θέσης από το Galileo & το EGNOS. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου σε 10 ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που βελτιώνουν βιώσιμα τους χώρους πρασίνου μας σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Το CASSINI Hackathon Cyprus διοργανώθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου (CyRIC), σε συνεργασία με το Gravity Ventures Incubator, το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης και το EXCELSIOR Project.

 

Οι αστικοί χώροι πρασίνου στην Κύπρο συχνά αγνοούνται κατά την κατασκευή κτιρίων και υποδομών. Το γρήγορο περιβάλλον εργασίας και η έλλειψη δεδομένων, αναγκάζει τους επαγγελματίες του τομέα των κατασκευών να ολοκληρώσουν ένα έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ‘CityLite’ ήταν η νικηφόρα λύση στην Κύπρο και είναι μια καινοτόμος λύση για την επίλυση αυτής της πρόκλησης.

 

Το ‘CityLite’ είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που συγκεντρώνει γεωχωρικά δεδομένα και τα καθιστά προσιτά σε αρχιτέκτονες και πολεοδόμους για να υλοποιήσουν σχεδιαστικές λύσεις με οικολογικό και βιώσιμο τρόπο. Χάρη σε αυτό, θα βελτιωθεί η ποιότητα της αστικής ζωής για τους κατοίκους και η βιωσιμότητα των χώρων πρασίνου. Η ομάδα πίσω από το “CityLite”, εκτός του ότι δημιούργησε μια εξαιρετική λύση για το Digitize Green Spaces, έλαβε επίσης ένα χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Gravity Ventures Incubation. Το μέλλον των χώρων πρασίνου στην Κύπρο φαίνεται λαμπρό!

 

Στη συνέχεια, στις 24 Ιουνίου, οι 10 νικητές από κάθε τοποθεσία παρουσίασαν τη λύση τους ζωντανά σε μια κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακολούθησε ένα διάστημα ερωτήσεων και απαντήσεων πριν από την αξιολόγηση κάθε ομάδας. Οι τρεις νικηφόρες ομάδες κέρδισαν επιπλέον 100 ώρες καθοδήγησης από ειδικούς που θα τις υποστηρίξουν για την ανάπτυξη των ιδεών τους. Αυτοί ήταν οι νικητές:

 

1 η θέση: ‘Sportcasts’ από την Ολλανδία – μια εφαρμογή που παρέχει περιβαλλοντικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να σχεδιάζουν καλύτερα τις υπαίθριες δραστηριότητές τους.

 

θέση: ‘Tree Count & Care’ από την Τσεχική Δημοκρατία – μια υπηρεσία που καταγράφει την τρέχουσα κατάσταση όλων των δέντρων σε μια πόλη, ώστε να μπορούν να φροντίζονται πιο αποτελεσματικά.

 

Θέση: ‘Sandless’ από τη Γαλλία – ένα εργαλείο που αναλύει παλαιότερες δορυφορικές εικόνες άλλων πόλεων για να βοηθήσει στην προστασία των αγροτικών περιοχών από την την επέκταση των πόλεων.

 

Η Johanna Braun, Σύμβουλος Καινοτομίας και μέλος της κριτικής επιτροπής CASSINI Hackathon, συνεχάρη όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στην τελετή απονομής. «Ήταν φανταστικό να βλέπουμε τόσους πολλούς νέους επιχειρηματίες να είναι παθιασμένοι με την ψηφιοποίηση του πρασίνου. Οι Hackathons είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκεντρώνοντας άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο, που θέλουν να λύσουν σημαντικά προβλήματα – και οι ομάδες ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω στην πρόκληση! Είδα μια πραγματική δυναμική στους νικητές να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα, εμπορικά βιώσιμα διαστημικά προϊόντα και υπηρεσίες. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες “.

 

Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για τους CASSINI Hackathons. Η επόμενη έκδοση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5-7 Νοεμβρίου και θα συνδέσει την Αρκτική με τις διαστημικές τεχνολογίες της ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ: https://hackathons.cassini.eu

 

Στοιχεία επικοινωνίας: [email protected] , Δρ Αντώνης Χατζηαντώνης, 22282828

 

ENDS